Rusi u Zagrebu

Liječnica Agnija Štimac, djevojački Svetlova, diplomirala je medicinu 1996. godine u Tomsku, na najstarijem sveučilištu u Sibiru. U Hrvatsku je došla 1998. sa suprugom Robertom Štimcom, Erisconovim inženjerom koji je u Sibiru bio na službenom putovanju. U to je vrijeme i hrvatskim liječnicima, kaže, bilo teže naći posao nego danas, a ona nije mogla odmah nostrificirati diplomu jer je oko četiri godine trajao proces dobivanja hrvatskog državljanstva, što je jedan od uvjeta za nostrifikaciju. U početku joj je bilo teže i zbog nepoznavanja jezika te prvog majčinstva. Kako smjer pedijatrije koji je studirala u Tomsku ne postoji na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, nego se može tek naknadno specijalizirati, priznata joj je diploma liječnika opće prakse. No, godinu dana stažiranja u Rusiji nije joj priznato pa je staž ponavljala u KB Sestre milosrdnice u zagrebačkoj Vinogradskoj ulici. Ipak smatra da je imala sreće jer su mnogi njezini kolege morali polagati i razlike u ispitima, a pred njom je još samo polaganje stručnog ispita. Rusija je, kaže, golema, i ima mnogo fakulteta ili smjerova kakvi u Hrvatskoj ne postoje.
Ruska frizerka i svadbena stilistica, 32-godišnja Amina Ćurčić, djevojački Viljdanova, u Zagreb je stigla prije pet godina sa suprugom Miroslavom Ćurčićem i njihovim sinom Adrianom. Već nakon godinu i pol otvorila je vlastiti frizerski salon.
“Došla sam ovdje s osam godina iskustva, no nije bilo lako dokazati da sam dobar frizer jer sam ipak došla izvana, imam drugu školu. No, bila sam hrabra i kad sam tražila posao, ušla sam u jedan salon i rekla: ‘Dobar dan, ja sam ruska stilistica i tražim posao.’ I dobila sam ga. Godinu i pol radila sam u nekima od najboljih frizerskih salona u Zagrebu, a onda sam prije tri i pol godine otvorila vlastiti salon Nefertiti, tako reći bez novaca. Nije bilo lako, ali bila sam uporna. Najbitnije mi je bilo da imam dobrog muža i obitelj.
Danas idem na revije, seminare, prije dvije godine sudjelovali smo i na Extrinu natječaju za frizera godine gdje smo osvojili drugo mjesto. Planiram otvoriti frizersku akademiju specijaliziranu samo za večernje i svadbene frizure i make-up. Majstorski ispit već sam položila kad sam otvarala salon, a sad polažem za pedagoga na Učiteljskoj akademiji kako bih mogla predavati.”
Prije nego što su došli u Hrvatsku, Amina i njezin suprug živjeli su tri godine u mjestu Soči na obali Crnog mora, gdje je ona i rođena, a šest godina proveli su u Moskvi gdje je 1998. rođen njihov sin Adrian. Iako su ondje imali dobar standard, jer je Soči bogato mjesto s razvijenim turizmom, smješteno sa zapadne strane na obroncima Kavkaza, a s istočne na obali Crnog mora, zbog suprugove želje da se ipak vrati u Hrvatsku, obitelj se preslila u Zagreb.