Republika Hrvatska

25. lipnja 1991. godine  Hrvatski sabor donio ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatske.

Ukupna površina: 56.542 km2

Stanovništvo: 4.381.352

Glavni grad: Zagreb

Površina teritorijalnog mora: 31.067 km2

Dužina obale: 5.835 km, od toga 4.058 km obale otoka i hridi

Broj otoka: 1,185 – najveći Krk i Cres

Klima: U središnjem dijelu je umjereno kontinentalna, suha i vruća ljeta vlažne zime. Planinska područja – hladna ljeta i oštre zime s puno snijega. Obala – mediteranska klima: topla i sušna ljeta, te vlažne zime.

Hrvatska ima oko 4,5 milijuna stanovnika. Većina njih su Hrvati. Nacionalne manjine predstavljaju Srbi, Bošnjaci, Slovenci, Mađari, Česi, Slovaci, Talijani itd.

Službeni jezik je hrvatski. U Istri mnogi govore talijanski, a engleski je popularan među mladim ljudima. Većina stanovništva ispovijeda katoličanstvo – rimokatolici.

Regionalno Hrvatska je podijeljena na srednju i sjevernu Hrvatsku, Slavoniju, Gorski Kotor i Liku, Istru, Kvarner, Dalmaciju. Svaka regija ima svoju posebnost.

Hrvatska je mjesto gdje Mediteran, Alpe i Panonija daju karakteristične značajke svakog od tih područja, kombinirajući ih u jedinstvenu harmoniju. Brojni dvorci razasuti svuda po brežuljcima Hrvatskog zagorja, guste šume Gorskog Kotara, slavonska velika polja, termalni izvori, Jadransko more – to je sve Hrvatska.

Na sjeveru Hrvatska graniči sa Slovenijom, sjeveroistočno s Mađarskom, na istoku sa Srbijom, na jugu s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Na jugu, uz more graniči s Italijom. U južnom dijelu mali dio Jadranske obale od 10 km pripada  Bosni i Hercegovini, gdje se nalazi grad Neum. Zbog toga je južni dio Hrvatske, čije središte je grad Dubrovnik, kopneno odsječen od ostatka zemlje.

Hrvatska – mala zemlja, ali prirodno bogata i jedna od najčišćih zemalja svijeta. Ne samo povijest drevnih gradova nego i bistro Jadransko more, duboke rijeke koje tvore fantastične slapove, zapanjujuće planine, tajanstvena jezera, nacionalni parkovi godišnje privlače milijune turista.

 

Na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine u Hrvatskoj su:

Nacionalni park Plitvička jezera

Eufrazijeva bazilika u Poreču

Katedrala u Šibeniku

Dioklecijanova palača u Splitu

Gradska jezgra Trogira

Gradska jezgra Dubrovnika

Starogradsko polje na otoku Hvaru