Rusija

location-russiaRuska Federacija ili Rusija, najveća je država na svijetu, ujedno i najveća od država koje su nastale rapadom Sovjetskog Saveza i smatra se njegovom nasljednicom.

Površinom zauzima oko 11,5 % ukupnog zemaljskog kopna, a smještena je na sjevernom dijelu Europe i istočnom dijelu Azije. Iako površinom najveća, po broju stanovnika je na 7. mjestu (poslije Kine, Indije, SAD-a, Indonezije, Brazila i Pakistana). U Rusiji danas živi 141,903,979 ljudi (prema podacima na 1. siječanj 2009.)

Glavni grad Moskva nalazi se u europskom dijelu države. … Izvor: Wikipedia

Rusija je federativna republika s polupredsjedničkim sustavom vlasti. Zakonodavnu vlast ima dvodomna Federalna skupština. Zastupnike gornjeg doma, Savjeta federacije, imenuju federalni subjekti (republike, oblasti, krajevi i dr.), a zastupnici donjeg doma, Dume, biraju se u izravnim izborima na mandat od četiri godine mješavinom proporcionalnog i većinskog sustava.

Izvršnu vlast dijele predsjednik i vlada na čelu s premijerom. Predsjednik republike bira se direktnim izborima dvokružnim sustavom na četiri godine, a može na položaju provesti najviše dva mandata. Predsjednik predlaže Dumi sastav vlade kojeg ona potvrđuje natpolovičnom većinom. Ako Duma tri puta odbije potvrditi vladu, predsjednik je može raspustiti i sazvati nove izbore. Predsjednik ima i brojne druge ovlasti u području imenovanja, često je inicijator zakonodavstva i vrhovni je zapovjednik oružanih snaga.

Federalna struktura Rusije je složena i obuhvaća 83 federalnih subjekata s različitim razinama autonomije. Najveću autonomiju ima 21 autonomna republika (to su npr. Čečenija, Tatarstan ili najveća Saha (Jakutija)). Osim njih, postoji i 4 autonomnih okruga i 1 autonomna oblast. Većina ovih autonomnih jedinica osnovana je za vrijeme komunizma u skladu s tadašnjom politikom o nacionalnostima koja je svakoj većoj nacionalnosti davala pravo na domicilni teritorij.
Ostatak državnog teritorija podijeljen je na upravne jedinice koje imaju manje formalne autonomije. To su 46 oblasti, 9 krajeva i 2 federalna grada (Moskva i Sankt Peterburg).

Godine 2000. ustanovljena je nova razina upravne podjele – 7 saveznih okruga od kojih svaki obuhvaća više federalnih subjekata. Vode ih izaslanici koje imenuje federalni predsjednik. 2010. broj saveznih okruga narastao je na 8. To su:

1. Središnji savezni okrug
2. Južni savezni okrug
3. Sjeverozapadni savezni okrug
4. Dalekoistočni savezni okrug
5. Sibirski savezni okrug
6. Uralski savezni okrug
7. Privolški savezni okrug
8. Sjeverokavkaski savezni okrug

ruski_distrikti
Rusija se obično dijeli na zapadni europski (oko 3,5 mil. km²) i istočni azijski dio – Sibir (13,5 mil. km²). Prirodnu granicu ovih dvaju dijelova čini gorje Ural koje se prostire u smjeru sjever – jug u duljini od oko 2000 km od Sjevernog ledenog mora do granice s Kazahstanom. Većina stanovnika Ruske Federacije je naseljena u zapadnom europskom dijelu države, posebno u većim ruskim gradovima.

Izvor: Wikipedia

RUSIJA: